Problemele Gleznei – Cauze si Tratament

Durerea de gleznă se referă la orice tip de durere din zona gleznelor, fie cauzată de o entorsă, fie de o afecțiune medicală ca artrita.

Potrivit statisticilor cea mai comună afecțiune a gleznei este entorsa, 85% dintre pacienți suferă de ligamente rupte sau suprasolicitate. Aceasta este de cele mai multe ori laterală și cauzează o răsucire a gleznei înspre sol, întinzând sau rupând ligamentele. Vindecarea acesteia poate dura de la două săptămâni la câteva luni, dar tratamentul nu se va opri aici, glezna fiind în continuare slăbită, instabilă și necesitând terapie.

 

Cauzele afecțiunii gleznei

După cum am spus mai sus cea mai comună afecțiune a gleznei este entorsa, iar cauzele acesteia pot fi:

- artrita (osteoartrita specifică)

- guta

- leziuni ale nervilor sau un prejudiciu, cum ar fi sciatic

- vase de sânge blocate

- infecție în articulații

- rascuciri incorecte ale talpii repetate

-luxatii multiple

Guta este un tip de artrită care apare ca urmare a depunerii cristalelor de acid uric la nivelul țesuturilor, inclusiv la nivelul articulațiilor, provocând inflamație și durere locală. Pseudoguta provoaca simptome similare cu guta și afectează articulațiile mâinilor, șoldurilor, umerilor, coatelelor, gleznei, degetelor de la picioare și mâini. Ambele afectiuni includ durere, umflături și roșeți.

Artrita poate de asemenea cauza dureri ale gleznei fiind descrisă ca inflamație a articulațiilor. Mai multe tipuri de artrită pot provoca afecțiuni ale gleznei, dar osteoartrita este cea mai comună. Aceasta este adesea cauzată de uzura articulațiilor.

Artrita septică este cauzată de o infecție bacteriană sau fungică. Această afecțiune poate provoca dureri în glezne dacă ele reprezintă una dintre zonele infectate.

 

Cum să tratezi glezna de acasă

Odihnește-te și nu suprasolicita glezna, cel puțin în primele zile evită mișcările.

Gheața va reduce inflamația așa că ține o pungă înghețată pentru cel putin 20 minute pe glezna afectată.

Foloseste bandaje elastice dar ai grijă să nu strangi prea tare.

Când ai posibilitatea, ridică glezna afectată mai sus de nivelul inimii cu ajutorul unor perne.

Te poți ajuta de antiinflamtoare pentru a te pregăti de exerciții. Glezna trebuie pusă în mișcare după ce umflătura a disparut, dar ai grijă să nu o suprasoliciți.

Compresa cu sulfat de magneziu este foarte utila

 

Tratamentul afecțiunii gleznei prin kinetoterapie

Kinetoterapia manuală are un real succes în tratarea afecțiunilor gleznei, indiferent de natura lor, reușește să scadă tensiunea mușchilor din zonele afectate, creează o mobilitate functională și un echilibru.

In continuare vom vedea cum decurge un tratament terapeutic asupra afecțiunilor gleznei.

 

Diagnosticul

Kinetoterapeutul îți diagnostică starea gleznei prin diverse metode ca: încercarea de a ridica piciorul pe gleznă, mersul pe tocuri sau încercarea de a te ridica pe degetele de la picioare pentru a susține corpul.

Palpeaza fiecare ligament pentru a depista unde este cel afectat.

Un pacient aflat în imposibilitatea de a duce la bun sfârșit aceste acțiuni poate fi dignosticat cu afecțiuni ale gleznei.

 

Terapia manuala

Un kinetoterapeut este specialist în terapie manuala daca a facut cursuri de specializare.  El va lucra diferit mușchii din zona gleznei pentru a suplimenta puterea musculară prin două metode: întinderea și întărirea gleznei , presopunctura pe punctele de tensiune din muschi.

In funcție de afecțiunea fiecărui pacient kinetoterapeutul va prescrie exerciții personalizate care vor mări raza de mobilitate a gleznei și vor calma nervii. Anumite exerciții relaxează mușchii permițând o flexibilitate mai mare în timpul mișcării, iar altele îi pot întări.

Kinetoterapia este o reabilitare fizică pură și nu utilizează medicamente sau proceduri invazive. Scopul acesteia este îmbunătățirea funcției musculare astfel încât pacientul să se poată deplasa normal.

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

2 Responses

  1. Baiatul meu de 13 ani are mersul sleampat si am fost la un nedic specialist sa-l evalueze. L-a gasit cu un defect la piciorul drept,defect ce-l are de la nastere si care se corecta cu orteze pana la varsta de 4-5 ani. Datorita acestui defect a facut si scolioza. Mi-a recomandat gimnastica medicala si kinetoterapie si mi-a zis ca va purta orteze toata viata ptr a nu avea dureri. Nu stiu ce sa fac si doream sa vin si la d-voastra ptr a doua parere. Voi pune si o poza a diagnosticului daca pot ca sa intelegeti mai bine despre ce e vorba. Astept un raspuns si o programare eventual.
  2. Am citit undeva ca si baile cu sare amara sunt recomandate in caz de dureri si probleme de glezna

Leave a comment

Doresc programare
Programari prin WhatsApp
Programare
Buna ziua,
Doriti o programare?