0729.291.400
Str. Intrarea Fantanitei nr 9A, loc. Murfatlar

Chiropractica – Noua artă a manipulării corpului

Recunoscută ca profesie medicală reglementată în multe țări ale Uniunii Europene (ca de exemplu în Franța din 2002), chiropractica implică manipulări în special pe coloana vertebrală și pelvis/bazin. Obiectivul său este prevenirea, diagnosticul și tratamentul alterărilor sistemului neuro-musculo-scheletic. Acestă tehnică manuală permite în primul rând pacienților să recâștige o postură corectă. Este ideală pentru o bună aliniere a coloanei vertebrale și ameliorarea simptomelor datorate stresului. Ea are beneficii și pe plan mental, o postură corectă însemnând atât o stare generală de bine cât și o consolidare a stimei de sine.

Termenul de „chiropractică” provine din grecescul kheir care înseamnă „mână” și „praktos” cu sensul de „care practică”. Dacă grecii au folosit deja manipularea vertebrală pentru a trata afecțiuni, descoperirea chiropracticii este datorată lui Daniel David Palmer în secolul al XIX-lea. Despre acest practician se spune că a restabilit auzul unui bărbat surd după manipularea coloanei vertebrale. În 1895, s-a stabilit în Iowa în Statele Unite și și-a deschis un cabinet de chiropractică.

Originea chiropracticii

În mai puțin de un secol, chiropractica a fost recunoscută drept o profesie medicală reglementată în aproximativ 40 de țări.

Principiul chiropracticii

Chiropractica se bazează pe prevenirea, diagnosticul și tratamentul alterărilor sistemului neuro-musculo-scheletic prin manipulări efectuate pe diverse părți ale corpului, inclusiv coloana vertebrală și pelvis. Aceste alterări, adesea dureroase, sunt numite subluxații. Datorită relației strânse dintre sistemul nervos și coloana vertebrală, aceste subluxații au repercusiuni asupra funcționării întregului nostru organism. Pentru a le corecta, transmiterea impulsurilor nervoase trebuie îmbunătățită prin reglarea manuală a articulației în cauză.
Chiropractica este deseori confundată cu osteopatia însă formarea pracțicantilor și practicile sunt diferite.
Manipulările și mobilizările asistate mecanic, precum și manipulările cu vectori de forță sunt rezervate doar chiropracticienilor. Când vine vorba de manipularea cervicală, osteopații trebuie să obțină mai întâi sfaturi medicale, ceea ce nu este cazul chiropracticienilor. În cele din urmă, numai chiropracticienii sunt autorizați să ofere sfaturi pentru ameliorarea durerii și să trateze tulburările sistemului musculo-scheletice și consecințele acestora.

Chiropractica este recomandată în special pentru:

 • a trata durerile acute sau cronice de spate (lombalgii) și hernii de disc;
 • a ameliora durerile de cap (cefalee) de origine mecanică sau cauzate de tensiuni
 • a ameliora durerile de cervical (cervicalgii) și consecințele lor, cum ar fi  migrenele, amețelile sau nevralgia cervico-brahială (referitoare la gât și braț);
 • a trata afecțiuni articulare sau musculare (probleme cauzate de practici sportive).
 • realinierea vertebrelor
 • subluxaţie vertebrală complexă
 • scolioza , cifoza , lordoza
 • durerile din timpul sarcinii
 • colici abdominale
 • Sindromul tunelului carpian
 • Fibromialgia

Chiropractica presupune manipularea țesutului moale și a coloanei vertebrale. Practica include ajustări și exerciții de reabilitare sau reeducare, majoritatea fiind realizate manual.

Spre deosebire de osteopat, chiropracticianul poate folosi uneori instrumente specializate:

 • masă de flexie-elongatie , permite decomprimarea nervului sciatic prin tracțiunea locală a coloanei lombare; este specifică tehnicii Cox
 • masă Thompson pentru a manipula articulațiile la nivelul coloanei vertebrale și a articulațiilor periferice
 • instrument de impuls pentru a da un impuls direct și controlat articulației

Chiropracticianul oferă, de asemenea, sfaturi avizate pacienților pentru a corecta posturile sau obiceiurile de viață dăunătoare sănătății lor. El poate chiar stabili un program de reabilitare posturală sau funcțională pe termen lung.
Pe de altă parte, un chiropractician nu prescrie niciun medicament și nu folosește intervenția chirurgicală.

Contraindicații la chiropractică :

 • anomalii osoase, cancer, tumoră, hematom, fractură acută și infecție;
 • osteoporoză și orice boală care slăbește oasele, tendoanele, ligamentele sau venele;
 • accident vascular cerebral (AVC);
 • hernia de disc cu deficit neurologic mare sau când tratamentul agravează simptomatologia;
 • hipermobilitate congenitală;
 • sindromul cozii de cal: simptome legate de compresia nervilor care alcătuiesc partea terminală a măduvei spinării (cunoscută în mod obișnuit sub numele de coada de cal/ponei).

În timpul primei consultații, chiropracticianul analizează pacientul, problemele sale de sănătate, durerea și istoricul său medical.

După aceasta analiza , el efectuează o examinare fizică detaliată a zonelor afectate, evaluează postura, efectuează teste ortopedice sau neurologice. Dacă este necesar, el poate, pentru a-și completa diagnosticul, să solicite radiografii, examene de laborator sau chiar examene electro-fiziologice într-un centru specializat.
La a doua vizită, chiropracticicanul explică îngrijirile posibile pe termen scurt și lung. Pe termen scurt, el va efectua un tratament de relief manual sau folosind instrumente specializate. Pe termen lung, el va propune un program de reabilitare posturală sau funcțională în scop preventiv, pentru a menține sănătatea pacientului într-o manieră optimă.
După două-trei zile de la ședința de chiropractică, pacientul poate simți oboseala, exagerarea simptomelor sau dureri precum cele musculare cu debut întârziat. Aceste manifestări sunt legate de o reacție fiziologică complet normală.
Prima consultație de chiropractică este întotdeauna mai lungă datorită interviului preliminar. Pentru următoarele sesiuni, va dura între 15 și 30 de minute în funcție de îngrijirile recomandate. În medie sunt necesare cinci-zece ședințe de chiropractică, dar aceasta variază în mod evident în funcție de caz și de reacția la tratamentul propus de către medicul dumneavoastră.

Chiropractica, un răspuns la stres din ce în ce mai frecvent

In ultimul timp medicii profesioniști alertează despre înmulțirea cazurilor de burn-out și mai multe organe legislative solicită recunoașterea acestuia ca boală profesională. Din acest punct de vedere unul din beneficiile majore este obtinerea rapidă a unei senzații de bunăstare generală, obtinută fără efecte secundare.
Chiropracticianul se ocupă de coloana vertebrală, care este piatra de temelie a scheletului și care protejează sistemul nervos central. Acesta din urmă, reglează funcționarea corpului și controlează toate părțile sale prin nervii conectați la coloana vertebrală. Prin urmare, o relație bună între cele două părți este esențială.

O senzație rapidă de bunăstare

Atunci când chiropracticianul decontractează tensiunile din jurul coloanei vertebrale, acesta oferă relaxare, destindere musculară aproape imediată. Acest lucru vă permite, să vă ocupați de revenirea de la o postură corectă, corpul memorând stresul.

Mai puține efecte secundare

Această tehnică manuală acționează, de asemenea, în profunzime asupra stresului, deoarece hormonii de stres sunt controlați de glandele endocrine și de sistemul nervos neurovegetativ.
Acționând asupra coloanei vertebrale, se obtine un efect asupra sistemului nervos atât prin reglarea acesteia, cât și prin reducerea consecințelor stresului, cum ar fi tulburările digestive, impresia de a trăi în apnee ...

Calmarea tensiunilor permite pacientului să le conștientizeze mai bine atunci când acestea se acumulează, și astfel să poată reacționa relaxându-se mai regulat, fiind mai autonom în fața acestui stres.

În funcție de istoricul fiecărei persoane (stres recent, punctual sau mai vechi și mai înrădăcinat), este nevoie de trei până la zece ședințe pentru a obține rezultate.

În caz de stres profund, poate fi interesantă completarea ședințelor de chiropractică cu terapia cranio-sacrala pentru a avea o acțiune atât asupra corpului, cât și asupra eliberarii somato-emotionale sau cu sesiuni de terapie prin psihodrama.

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

1 Response

 1. Ajută la spondilita anchilozanta chiropracticianul

Leave a comment