0729.291.400
B-dul Tomis nr.283 (Tomis 3), Constanta

NEVRALGIA OCCIPITALA – CAUZE SI TRATAMENT

Presupunand ca nu stiti unde se afla nervul occipital, iar masajul aleatoriu nu are nici un efect asupra migrenelor, in continuare vom explica unde si cum trebuie facut masajul pentru a scapa de aceste dureri de cap.

Marele nerv occipital trece prin mijlocul triunghiului occipital si inerveaza pielea capului si zonele de langa urechi. Atunci cand muschii gatului se strang, in special muschii occipitali (baza craniului) apare o iritatie a nervului occipital, o durere de cap.

Musculatura incordata si iritarea nervilor poate face chiar si cea mai fericita persoana nefericita. Beneficiile unui masaj terapeutic in acest caz sunt renumite pentru relaxarea muschilor, cresterea fluxului sanguin si reducerea stresului.

Nevralgia occipitala

Nevralgia occipitala  este o afectiune neurologica care se caracterizeaza prin durere cronica in partea superioara a gatului, spatele capului si in spatele ochilor, zonele in care se afla nervii occipitali. Terapia prin masaj vine in mai multe forme, toate avand ca scop reducerea tensiunii si a nivelului de durere.

Durerea provocata de nevralgia occipitala este cauzata de o iritare sau de deteriorarea nervilor occipitali. Potrivit Institutului National de Tulburari Neurologice si Accidente Vasculare Cerebrale, aceasta este adesea rezultatul unei traume la partea din spate a capului, ciupituri ale nervilor prin muschii gatului, compresia nervului din pricina coloanei vertebrale lasate, tumori sau alte tipuri de leziuni la nivelul gatului.

De asemenea, produsele farmaceutice joaca un rol important in tratamentul nevrelgiei occipitale, dar terapia fizica poate imbunatati si prelungi efectele acestei afectiuni. Pacientii care au nevoie de medicamente pentru a-i ajuta sa inlature simptomele si sa le dea o oarecare usurare, dar, de multe ori medicamentele singure nu rezolva durerile de cap cauzate de disfunctia tesutului..

Tratamente alternative pentru nevralgia occipitala

Daca suferi de aceasta afectiune si nu te impaci prea bine cu tratamentul medicamentos exista mai multe terapii alternative speciale pentru aceste dureri.

Ajustarea chiropractica

Ajustarea chiropractica slabeste incordarea muschilor gatului, eliberareaza tensiunea acumulata, vindeca inflamatiile si inlatura presiunea acumulata pe nervi. Majoritatea pacientilor care sufera de nevralgie occipitala au reusit sa scape de aceasta afectiune dupa cateva sedinte de ajustare chiropractica.

Un autor de la The Clinical Chiropractic Journal a scris "Nu exista nici un tratament uniform eficace pentru aceasta afectiune, odata ce tratamentul conservator esueaza, o interventie chirurgicala este optiunea cea mai potrivita, dar exista mai multe efecte adverse raportate si esuari decat succese. Acest caz demonstreaza modul in care nevralgia occipitala a fost inlaturata complet prin chiropractica. " Articolul a continuat apoi pentru a descrie procesul de vindecare a pacientului prin ajustarile chiropractice.

Kinetoterapia manuala

Persoanele care sufera de dureri de cap cronice au beneficiat de pe urma kinetoterapiei manuale, un tip de masaj terapeutic care indeparteaza presiunea si stresul din corp.

In anul 2006 a avut loc un studiu al kinetoterapiei manuale la care au participat 26 de personae, suferind de migrene cronice. Toti participantii au primit indicatii pentru a-si face singuri masaj muscular de relaxare si pentru a tine un jurnal in care sa specifice frecventa si intensitatea durerilor. In cadrul grupului 3 persoane au primit suplimentar tratament kinetoterapeutic, acestea din urma beneficiind de pe urma mai multor zile fara dureri fata de cei care si-au facut singuri masajul muscular kinetoterapeutic.

Terapia nutritionala

Trebuie sa acordam o foarte mare atentie dietei daca suferim de dureri de cap cronice, in special vitaminei B care ajuta corpul sa se vindece.

Vitamina B12 ajuta sistemul nervos sa functioneze corespunzator si sa regenereze nervii afectati.

Acizii grasi, ca uleiul de peste, pot fi de ajutor in reducerea inflamatiei din jurul nervilor.

Nevralgia occipitala este generata de o leziune a nervului occipital sau iritarea acestuia, care ar fi putut fi cauzate de:

- o leziune in spatele capului

- muschii gatului prea incordati

- nervi comprimati care parasesc coloana vertebrala

- tumori

- infectii

- inflamatia vaselor de sange

- guta

- diabet

- perioade frecvente sau lungi de mentinere a capului intr-o pozitie necorespunzatoare

- alte tipuri de rupture ale gatului.


Nervul occipital este format din ramuri ale radacinilor nervoase cervicale. Acesta trece la partea din spate a capului, perforarand muschii gatului și apoi curband peste partea din spate a capului in zona frontala. Acest nerv se opreste aproximativ unde se termina linia parului. Atunci cand devine iritat din diverse motive, enumerate mai sus, provoaca nevralgia occipitala cu simptome dureroase.

Oamenii care sufera de tulburari cauzate de nevralgia occipitala vor avea dureri de cap severe care vor provoca o durere pulsatila sau perforatoare in portiunea superioara a gatului, spatele urechilor sau in partea din spate a capului. Aceasta poate provoca, de asemenea, dureri in frunte, in spatele ochilor si, de asemenea, sensibilitate la lumina. Pielea capului poate fi sensibila sau dureroasa la atingere pentru ca localizarea durerii este legata de zona furnizata de catre nervii occipitali.

Atunci cand durerea este cauzata de aceasta tulburare somnul poate fi foarte dificil. Pentru a avea un somn odihnitor exista cateva lucruri pe care le puteti face.

Trateaza nevralgia occipitala pentru un somn odihnitor fara medicamente

Cel mai bun mod de a beneficia de pe urma unui somn odihnitor atunci cand suferi de nevralgie occipitala este sa tratezi durerile. Medicul iti poate prescrie medicamente pentru a linisti durerile, anti-inflamatoare sau analgezice pentru spasme. Atentie la utilizarea excesiva!

In unele cazuri, medicamentele anti-epileptice sau anti-depresive au fost folosite pentru a trata durerea asociata cu nevralgia occipitala. Blocuri nervoase si injectii de anestezice, cu sau fara steroizi in zonele afectate au adus alinare multora, dar acest lucru poate necesita injectii repetate.

Tratamentul simptomatic poate include un masaj si multa odihna. Musculatura incordata poate provoca o presiune asupra nervilor si a altor tesuturi de la nivelul gatului si capului, care este adesea asociat cu alte tipuri de dureri de cap. Exercitiile de intindere, baile de sare si utilizarea unor tehnici de relaxare pot ajuta acesti muschi inaspriti sa se relaxeze.

Caldura este o alta metoda de a reduce simptomele nevralgiei occipitale. Utilizarea unui tampon incalzit pe muschiul de la baza craniului, pachete calde de gel, impachetari de caldura sau chiar carpe umede incalzite in cuptorul cu microunde vor ajuta la controlul durerii din nevralgia occipitala. Gheata aplicata direct pe nerv, daca este tolerata, poate oferi, de asemenea ajutor imediat.

Uneori, durerile de cap sunt cauzate de nervii occipitali ciupiti si se pot ameliora prin ajustarea pozitiei de somn. Nu stati cu gatul intr-o pozitie stramba deoarece acest lucru poate provoca intepenirea muschilor. Aceasta pozitie va aplica presiune asupra nervului occipital. Daca este nevoie utilizati o perna pentru ajustare.

O alta solutie consta in masajul terapeutic, Kinetoterapia manuala sau alte forme, mai gentile, de ajustare a vertebrei Atlas. O pozitie corecta a gatului si capului va inlatura orice presiune a nervului occipital.

Adresa : B-dul Tomis nr.283 (Tomis 3) Constanta
Tel : 0729.291.400

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

No Comments Yet.

Leave a comment