Durerile de spate in spondilolistezis – cauze si tratament

VERTEBRE CARE SE DEPLASEAZĂ SPRE ÎNAINTE

Datorată unei anomalii congenitale, unui șoc violent sau practicării unui sport extrem, decalarea unei vertebre provoacă o deformare a spatelui numită fenomen de trambulină.
Termenul de spondilolisteză (din gr. spondylos = vertebră și olisthainein = a aluneca) desemnează o instabilitate a coloanei. Se întâmplă, de fapt, ca o vertebră să se deplaseze în față și în partea de jos în raport cu cea care este situată chiar dedesubtul ei. În cazurile extreme, cele două vertebre se disociază complet, corpurile lor principale pierzând orice contact între ele. Această patologie afectează aproape exclusiv zona lombară a coloanei vertebrale: a cincea și ultima vertebră alunecă pe deasupra sacrului - fenomen care se produce destul de frecvent. Conform Institutul Parizian al Spatelui, spondilolisteza afectează între 4 și 8% dintre francezi. Se presupune, însă, că unii dintre aceștia nu sunt incluși în statistici pentru că ei nu ar suferi decât de o ușoară leziune care nu ar produce dureri.

Pentru o mică parte din pacienții recunoscuți se dovedește necesară o terapie din cauza simptomelor neplăcute, ba chiar periculoase, pe care aceștia le prezintă. În general, acești bolnavi suferă de dureri lombare care radiază, eventual până la coapse. Alunecarea vertebrală poate declanșa, pe lângă altele, o stenoză a canalului rahidian sau o comprimare a nervilor și, în consecință, tulburări ale sensibilității și o paralizie a picioarelor. Dacă decalarea vertebrelor este foarte accentuată, riscă să rezulte mari probleme de postură. În principiu, aceste tipuri de patologii se depistează ușor, fără examen radiologic: văzută din profil, partea șirei spinării situată în zona de alunecare se rotunjește pentru a forma o cocoașă, în timp ce cea de deasupra desenează o boltă foarte clară. Din cauza aspectului său, această deformare a fost denumită fenomen de trambulină.

În numeroase cazuri, acest fapt este datorat unei malformații congenitale a arcurilor vertebrale sau a articulațiilor intervertebrale. În cursul fazei de creștere, o fisură apare adesea pe aceste elemente și face ca vertebra să-si piardă stabilitatea. Indivizii care au practicat anumite sporturi în copilărie sau în adolescență (înot fluture, sărituri în apă, gimnastică, halterofilie) sunt expuși în mod deosebit, din cauza arcurilor repetate pe care spatele lor trebuie să le adopte. Foarte rar, spondilolisteza poate rezulta dintr-un efect secundar al unei operații care destabilizează segmentul afectat de coloană. O altă cauză a alunecării vertebrale care afectează în primul rând cervicalele poate fi un accident sau o cădere, în mod special în sporturile de luptă.

În sfârșit, o formă ușoară a acestei patologii, numită pseudo-spondilolisteză, afectează uneori persoanele în vârstă. Este mai cu seamă cazul celor care suferă de exces al inflamațiilor reumatismale și de o uzură a discurilor intervertebrale și a articulațiilor vertebrale. Durerile se manifestă astfel, de cele mai multe ori, atunci când coloana lor este solicitată de o greutate. Cu vârsta, riscul unei îngustări a canalului rahidian datorat unei alunecări vertebrale este de fapt mult mai ridicat decât în perioada adolescenței.

Oricare ar fi cauza, recurgerea la chirurgie permite să consolideze segmentul instabil al coloanei. Dar o operație nu este propusă decât în situațiile grave, de exemplu, dacă vertebra la care se observă alunecarea amenință să se separe de vecina ei de dedesubt. Dacă nu, medicamentele și gimnastica de recuperare care întăresc mușchii rezolvă, în principiu, acest tip de problemă. Kinetoterapia manuală ajută, deasemenea, foarte mult la realinierea vertebrelor. Pe lângă acestea, pacientul va trebui să înceteze practicarea, timp de mai multe luni, a unui sport recunoscut ca periculos pentru spate.
Kinetoterapia manuală poate ajuta să se amelioreze durerea de spate; în cele mai multe cazuri spondilolistezis nu este cauza durerilor de spate – adesea este vorba despre o problemă mecanică pe care un kinetoterapeut bun o poate remedia eficient.

Diagnosticarea

- Kinetoterapeutul examinează coloana vertebrală în special în zona unde se manifestă durerea sau alte simptome de spondilolistezis
- Kinetoterapeutul evaluează istoricul bolii
- Kinetoterapeutul găsește zonele articulare blocate - hernie de disc, spasme musculare sau întindere de ligamente
- Kt. observă corpul cum se deplasează spre în față, cum arată postura și alinierea coloanei vertebrale - acestea îl ajuta să înțeleagă biomecanica
- examinează prin atingere - kinetoterapeutul simte unde mușchiul este contractat sau slăbit și cum fiecare vertebră se poate mișca în limite normale
- Kinetoterapeutul poate cere o evaluare amănunțită dacă ea se impune, unii pacienți cu spondilolistezis având nevoie de referințe către un chirurg
- Kinetoterapeutul nu are neapărat nevoie de radiografie, ea nu ajută foarte mult pentru a determina tratamentul.

Kinetoterapia manuală nu reduce alunecarea vertebrei în spondilolistezis. Kinetoterapia se adresează în special vertebrelor de deasupra și de dedesubtul vertebrei alunecate, ajutând biomecanic și reducând cauzele durerii neurologice.
Kinetoterapia ajută la ameliorarea durerii din zona lombară și îmbunătățește mobilitatea în zona L5-S1 unde apare, de obicei, acest listezis (alunecare a vertebrei).

Tratamentul cu kinetoterapie manuală pentru spondilolistezis

Planul de tratament depinde de simptomele pe care pacientul le manifestă.
Kinetoterapeutul poate folosi una din diferitele forme de stretching pentru mușchii din zona lombară. Întinderea acestor mușchi ajută la mărirea mobilității articulare.unnamed1
Kinetoterapeutul mai poate folosi și tehnici din trigger point, osteopatie, chiropractica sau tehnici de manipulare osteoarticulară.

Nu uita că ședințele de kinetoterapie manuală trebuiesc combinate cu exercițiile prescrise de terapeut și trebuiesc respectate cu strictețe!

Un kinetoterapeut bun folosește diferite tehnici pentru a te ajuta să îți desfășori activitățile zilnice cu ușurință. Terapeutul acordă o atenție deosebită prevenției, ca o cheie a bunăstării generale a corpului.

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

1 Response

  1. Buna ziua! Am vrut sa apelez la serviciile dvs.,dar din pacate v-ati mutat in C-ta. Va rog sa ma ajutati cu o informatie! Am fost diagnosticat cu spontilozistezis gr1 L4-L5( 6mm deplasarea) si v-as ruga sa-mi ziceti daca se poate repune vertebra la loc,fara interventie chirurgicala! Multumesc!

Leave a comment

Doresc programare
Programari prin WhatsApp
Programare
Buna ziua,
Doriti o programare?