0729.291.400
B-dul Tomis nr.283 (Tomis 3), Constanta

Află cine a inventat chiropractica

Daniel David Palmer, nascut la 7 Martie 1845 in Ontario, Canada, este considerat a fi parintele chiropracticii. Credinta care a stat la baza practicilor si descoperirilor sale este aceea ca, corpul uman are o rezerva abundenta de putere de vindecare naturala.

David Palmer mergea pe ideea sistemului nervos ca fiind motorul si totodata distribuitorul acestei puteri de vindecare in organism. In practica sa, el sugera ca orice afectiune a unui organ, se datoreaza faptului ca impulsul nervos nu alimenteaza corespunzator organul, in alte cuvinte, acest impuls fiind blocat undeva pe traseul nervului.

Palmer a vazut chiropractica ca pe o metoda de a elibera blocajele de pe traseul nervos si a restabili fluxul normal al impulsurilor nervoase catre organe, astfel, vindecarea manifestandu-se de la sine.

Descoperirea chiropracticii

In anul 1896, mergand pe holurile cladirii unde acesta avea biroul, David Palmer face cunostiinta cu omul de intretinere, Harvey Lillard. Acesta din urma se plange de existenta unui nodul pe spate si de probleme grave de auz. Palmer il examineaza pe Harvey si concluzioneaza ca de fapt, cele doua afectiuni ar fi legate intre ele. Palmer incepe tratamentul, iar la finalul procedurilor reuseste sa ii redea auzul in totalitate ingrijitorului Harvey.

Acest eveniment important marcheaza, de fapt, inceputul chiropracticii. In scrierile sale, Palmer pune bazele si enunta principiile care stau la baza chiropracticii, idei care erau izbitor de similare cu cele ale osteopatiei, descrisa cu 10 ani inainte sa de catre Andrew Still. In mod absolut intamplator si halucinant, cei doi teoreticieni au enuntat idei izbitor de similare, cu aceleasi concluzii.

Ambii chiropracticieni sustineau ca in corpul uman sistemul nervos actioneaza ca si sistem de auto-vindecare, care poate fi manipulat pentru a produce aceasta vindecare fara medicamentatie propiu-zisa. Tot ambii, au prohovaduit folosirea manipularii coloanei vertebrale pentru a restabili acest echilibru in organism si a declansa aceasta vindecare de la sine.

Evolutia si raspandirea chiropracticii in lume

David Palmer impreuna cu fiul sau Joshua Palmer, au inceput sa infiinteze la scurt timp scoli de chiropractica in alte state din S.U.A. Desi in ascensiune, adeptii chiropracticii la acel moment in istorie, s-au confruntat cu piedici din partea medicinii clasice si a osteopatilor. Au existat numeroase dispute intre practicantii medicinii clasice si cei ai chiropracticii, aducandu-se tot felul de acuze, de o parte si de alta.

De la Palmeri si pana in zilele noastre, procedeele chiropractice s-au imprastiat la nivel global, dezvoltandu-se si adugandu-se noi si noi elemente si metode. In zilele noastre, vechile dispute s-au linistit, iar chiropractica a beneficiat in mod crescand de atentia medicinii clasice, fiind studiata stiintific, oferindui-se atentia cuvenita si beneficiand de o mai mare integrare intre practicile medicale clasice.

Cu toata istoria sa in spate, chiropractica a devenit un fenomen la scara globala in zilele noastre si tot mai multi pacienti iau drumul chiropracticienilor pentru a-si restabili echilibrul si starea de bine in organism.

No Comments Yet.

Leave a comment