Ce este de fapt spondilita anchilozanta

Boala lui Bechterew, Sindromul lui Bechterew sau Spondiloartrtita

Într-un stadiu avansat, inflamația articulațiilor vertebrale poate duce la blocarea întregii coloane. Această patologie necesită un tratament avizat.

Boala lui Bechterew este o afecțiune reumatismală inflamatorie cronică. De cele mai multe ori, se manifestă prin dureri intense și profunde la fesieri și în regiunea lombară, resimțite în timpul nopții și dimineața devreme.

Celelalte simptome caracteristice sunt:
- suferințe care survin înainte de 45 de ani se prelungesc mai bine de trei luni și nu se calmează decât cu odihnă și sunt însoțite dimineața de o rigiditate articulară care durează mai bine de 30 de minute.

Această patologie împrumută numele de la un neurolog rus care a analizat-o în 1893. În ziua de azi, se preferă totuși denumirea de spondilită anchilozantă, având rădăcinile în limba greacă și pe care o putem traduce literalmente prin “iritarea articulațiilor vertebrale” cauzând o rigiditate.
În general, ea apare la o vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani, dar, adesea, durează ani de zile înainte ca durerile pe care le provoacă să-i fie atribuite. Atunci când un medic tratează o suspiciune de spondilită anchilozantă, el trebuie să-și trimită pacientul la un reumatolog care va decide dacă sunt necesare și alte examene.

Printre acestea, un test genetic va permite detectarea prezenței antigenei HLA-B27 care perturbă mecanismele de recunoaștere ale sistemului imunitar, 90% dintre victimele acestei boli fiind purtătoare ale acestei antigene. Dar nu doar acest rezultat va fi suficient, ci va fi necesar și un RMN a centurii pelviene, deoarece procesele inflamatorii se răspândesc mai întâi la articulațiile sacroiliace, acolo unde extremitatea inferioară a coloanei vertebrale este legată de bazin. Prin urmare, acest fenomen se poate extinde la rahia lombară și chiar, încet-încet, până la cervicale.

Întreaga coloană ajunge uneori să se anchilozeze din cauza vertebrelor care se sudează între ele prin excrescențe osoase. În stadiul final al bolii, rahia seamănă cu un “băț” extrem de rigid. Se întâmplă, de asemenea, ca inflamația să afecteze într-un final alte articulații cum ar fi genunchii sau șoldurile, sau să fie însoțită de o iritație a irisului.

Boala lui Bechterew poate lua o formă foarte atenuată care trece, de obicei, neobservată.
Sub forma ei agresivă, dimpotrivă, ea necesită un tratement avizat, frecvent pe bază de gimnastică, diferite medicamente și recuperare susținută. Dar acestea nu permit vindecarea acestei patologii datorată unei “erori de pilotaj” a sistemului imunitar și a cărei origine exacte rămâne încă necunoscută.

Fizioterapia si exercitiile combinate cu medicamentele sunt inima terapiei pentru spondilita anchilozanta.

Cel mai bun medicament este HUMIRA® (adalimumab) si hidrotomie percutanee(hydrotomy percutaneos).

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

No Comments Yet.

Leave a comment

Doresc programare
Programari prin WhatsApp
Programare
Buna ziua,
Doriti o programare?