Termenul este adesea utilizat alternativ cu expresii ca "uzură și fisurare", "artrita coloanei vertebrale" și "degenerarea coloanei vertebrale". Spondiloza apare atunci când țesuturile moi (care includ mușchii, discurile intervertebrale, ligamentele, cartilajul care aliniază fațetele articulațiilor) se deteriorează în mod natural de-a lungul timpului.
Ce este spondiloza?
Spondiloza este un alt nume dat pentru osteoartrita coloanei vertebrale și este un proces degenerativ care implică coloana vertebrală și tesuturile moi din jur. Acest fapt poate duce la dureri de spate. Modificari degenerative pot apărea din cauza vârstei, dar, de asemenea, pot apărea și traume, vătămări corporale sau chiar infecții. Acest proces degenerativ poate implica coloana cervicală (gâtul), toracică si lombară, iar pe lângă toate durerile din coloana vertebrală pot apărea și modificări ale discurilor intervertebrale și ale articulațiilor.
Corpul se adaptează incorect în condiții de stres depozitând calciu în articulațiile afectate, în ligamente și țesuturi. Ca și cum organismul încearcă să repare un os rupt, acesta încearcă să "repare" articulația defectă prin unirea a două suprafețe osoase împreună. Acest proces degenerativ are mai multe etichete medicale, inclusiv spondiloza, artrita și degradarea coloanei vertebrale.
Depozitele de calciu se stabilesc între articulații până când pot deveni comasate. Acest lucru poate produce daune permanente nervilor.
Cele mai comune locații pentru instalarea spondilozei sunt gâtul (coloana cervicală) și partea inferioară a spatelui (coloana vertebrală lombară). O locație mai puțin frecventă este nivelul coloanei vertebrale toracice deoarece acesta este conectat și sprijinit de cutia toracică.
Trebuie să ținem cont de faptul că spondiloza și osteoartrita nu sunt neapărat asociate cu durerile, De fapt spondiloza este la fel de comună la cei care prezintă simptomatologia ca și la cei care nu au nici un simptom.
Simptome comune ale spondilozei:
- rigiditate si mobilitate redusă
- slăbiciune musculară
- amorțeli, furnicături sau pierderea sensibilității la nivelul brațelor sau picioarelor din cauza iritațiilor la nivelul nervilor
- dureri de spate intermitente
- rigiditate în partea din spate în special dimineața
- dureri în jurul articulațiilor coloanei vertebrale
-dureri de cap și de gât și dureri de umăr
- dureri - fesiere și sciatică în partea din spate a piciorului
- flexibilitate scazută
- dificultate la mers
Spondilita fațetelor articulare
Fiecare vertebră are două perechi de articulații pentru a se uni deasupra și dedesubt cu celelate vertebre. Fațetele articulare nu pot purta multă greutate, rolul lor este de a ghida mișcarea coloanei vertebrale. La fel ca orice altă articulație din organism, acestea au un cartilaj care acoperă suprafețele articulare reducând frecarea și permițând articulațiilor să se miste bine in axul biomecanic .
Spondiloza fațetelor articulare poate duce la o reducere a cartilajului și ingreunarea mișcărilor articulațiilor. Pot exista, de asemenea, formări de pinteni osoși sau osteofite în jurul articulațiilor, acestea pot împinge înainte și pot compromite nervii spinali sau pot reduce mobilitatea articulațiilor.
Modul in care spondilita afectează ligamentele și mușchii
Aceste structuri sunt de asemenea compromise în spondilita coloanei vertebrale. Ligamentele care ajută la susținerea coloanei vertebrale pot slăbi și în cele din urmă pot ajunge la colaps. Mușchii mici intervertebrtali ai coloanei vertebrale se pot îngroșa și pot fi mai puțin eficienți când vine vorba de alimentarea cu informații proprioceptive.
Tratamentul spondilozei
Medicamentele - calmante, relaxante musculare și medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (este foarte important să discuți cu medicul sau farmacistul înainte de a începe tratamentul cu medicamente)
Exercitiile - pentru menținerea mobilității (înainte de a începe este recomandat să ceri sfatul terapeutului, el te poate ajuta să descoperi exercițiile potrivite afecțiunii tale)
Recuperarea - kinetoterapia manuală, ventuzele, acupunctura sau hidroterapia
Evitarea exercițiilor grele (ex: alergarea) și activităților solicitante (văruirea tavanului)
Cum te poate ajuta kinetoterapia manuală în tratarea spondilozei?
Kinetoterapia manuală este considerată eficientă în tratarea spondilozei atât pentru episoade acute precum și pentru gestionarea pe termen lung și evitarea episoadelor ulterioare.
Tratamentul spondilozei prin kinetoterapie manuală este orientat spre ameliorarea presiunii asupra nervilor, mușchilor și articulațiilor, printr-o combinatie ușoară de masaj al țesuturilor moi, tehnici și mobilizare a articulațiilor.
Fizioterapeutul care aplică kinetoterapia manuală nu ajută doar în lupta cu artrita ci reface tot corpul să se ajute în lupta cu schimbările cauzate de stresul repetitiv al țesuturilor moi.
4 Responses