- Masajul prenatal thailandez este un mod natural prin care durerile si disconfortul din timpul sarcinii pot fi alinate
- De acest tip de masaj beneficiaza atat mama, cat si fatul
In general, in primele doua-trei luni dupa ce ai ramas insarcinata, cu exceptia greturilor matinale, sarcina nu pune prea multe probleme. Din al doilea trimestru insa incepi sa simti cum corpul tau se adapteaza la cresterea bebelusului si la nevoile sale. Desi organismul tau stie cum sa aiba grija de cel mic, la un moment dat poate deveni destul de greu sa faci fata schimbarilor care apar pe plan fizic, psihic si emotional.
Viitoarele mamici se plang cel mai adesea de dureri de spate care pot persista si dupa nastere. Daca mai au si alti copii pe care trebuie sa ii poarte in brate, durerile care insotesc sarcina devin si mai suparatoare. Masajul prenatal thailandez este benefic atat in astfel de situatii, cat si intr-o multitudine de altfel de cazuri, mai ales intr-o perioada in care medicamente nu sunt o solutie.
Cum te ajuta
Printre beneficiile masajului prenatal se numara:
- reducerea durerilor de spate si articulare
- disparitia umflaturilor picioarelor (edemelor)
- reducerea durerii cauzate de nervul sciatic
- scaderea tensiunii musculare si a intensitatii migrenelor
- imbunatatirea circulatiei si a flexibilitatii incheieturilor
- regleaza disfunctia simfizei pubiene
- imbunatatirea oxigenarii tesuturilor moi si a muschilor
- imbunatatirea digestiei si a somnului
- diminuarea stresului si a anxietatii, prin reducerea nivelului de hormoni asociati cu stresul.
In uter, fatul simte ceea ce simte si mama. De aceea, stresul resimtit de mama il poate afecta si pe copil. Cu ajutorul masajului prenatal femeia devine mai relaxata si mai calma, ceea ce duce la o incredere si o siguranta de sine sporite. Aceste stari se reflecta, bineinteles, si asupra copilului.
Cum se desfasoara o sedinta
Femeia insarcinata trebuie sa fie complet imbracata, preferabil in haine cat mai lejere. Viitoarea mama se asaza pe o saltea, intr-o pozitie cat mai comoda, atat pentru sine, cat si pentru fat. Pozitia poate fi de stand in sezut, cu spatele sprijinit de o perna, sau de stand pe o parte si inconjurata de perne. Astfel se evita presiunea in interiorul si asupra ligamentelor uterului.
Sarcina determina corpul mamei sa fie foarte activ din punct de vedere metabolic. De aceea, masajul se axeaza pe relaxare si foloseste miscari blande. Prin atingeri se elibereaza frica si tensiunile, iar terapeutul tine cont de nevoile fiziologice ale mamei. In aceasta perioada se acorda o atentie speciala picioarelor si talpilor. Inca de la prima sedinta dispare senzatia de picioare umflate.
La ce trebuie sa ai grija
Pentru ca vorbim de o terapie complementara, primul lucru care trebuie facut este consultarea medicului de familie sau a medicului curant. Cu acceptul acestuia, poti apela la un kinetoterapeut pentru masaj. Daca in Romania aceasta terapie este privita inca drept un moft, in tarile din vestul Europei ea reprezinta nu de putin ori o tehnica ajutatoare la tratamentele oficiale.