“Călcătura Ursului” – Tradiție terapeutică românească

 

In traditia populara romaneasca ursul era un terapeut de seama care vindeca durerile de spate, influenta in bine ursitoarele la nasterea copiilor si vindeca frica copiilor cu blana lui afumata.

"Ca multi ani s-au scurs

De cand el s-a dus

Cu un pui de urs

Pe un drum.

Cu belciug si lant,

Fara nici un sfant,

Spre un targ bizant,

Foc ardea"

Ursarii erau considerati profesionisti, erau imblanzitori de ursi si erau raspanditi in toata Europa. Cei care se ocupau cu acest mestesug erau de cele mai multe ori proveniti din familii sarace (nu neaparat de etnie rroma) si imblanzeau ursii pentru a oferi spectacole doritorilor de divertisment dar si pentru practicarea unor ritualuri magice. Acestia erau prinsi de cand erau pui, castrati si apoi crescuti si dresati de catre cei care urmau sa le devina stapani.

Ritualurile se bazau pe conceptia populara ca ursii pot aduce noroc in gospodarie sau pot feri de pericole. In folclorul din zona noastra exista si obiceiul numit "calcatura ursului" care consta in vindecarea anumitor boli , precum artrita, reumatismul, malaria sau febra. De asemenea calcatura ursului te vindeca de iele, de sperietura, de deochi, sau farmece sau chiar oferea tinerilor fertilitate si noroc in casnicie.

 

Procesul terapeutic

Practica terapeutica consta in masarea spatelui barbatilor prin calcarea lor de catre urs la inceputul primaverii. Tiganii ursari mergeau prin sate, cu ursul legat in lant si colindau din casa in casa.

„Joaca bine Mos Martine

Ca-ti dau paine si masline !”

Capul familiei colindate se culca pe burta pentru a fi calcat de urs pe spate. La comenzile ursarului, ursul se lasa mai greu sau mai usor, se aseza in sezut pe „pacient” etc. Barbatii calcati de erau convinsi ca vor devini mai puternici si ca vor fi feriti de dureri de sale de-a lungul anului. Cu acest prilej femeile smulgeau, daca puteau, fire de par din blana ursului pentru afumarea copiilor bolnavi de sperietura.

Ursul isi transfera astfel mana luand asupra sa toate slabiciunile, mai mult sau mai putin imaginare ale bolnavului. Toate aceste dureri, anemii sau melancolii erau catalogate ca „umbre”. In schimb, femeile insarcinate si tinerele maritate nu aveaiu voie sa priveasca niciodata in ziua nuntii un urs dansand. Daca o faceau daunau caracterului viitorului copil.

 

Puterile miraculoase ale ursului terapeut:

Ursul nostru e blajin

Si-i vindecator deplin.

Asta-i urs intreg la cruce

Sanatate iti aduce,

Sanatate si tarie

Sa fi bun la plugarie

Te poftesc pe dumneata

Pune-ti burta pe saltea

Cand suie Mosu pe sale

Ada oala cu sarmale.

Daca-l cinstesti pe naprui

Iti da din puterea lui.

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

No Comments Yet.

Leave a comment

Doresc programare
Programari prin WhatsApp
Programare
Buna ziua,
Doriti o programare?