Terapia prin masaj are mai multe forme, de exemplu, in ultimii 30 de ani s-au indentificat 80 de stiluri de masaje diferite. Pentru a simplifica un pic procesul, vom define masajul ca fiind manipularea usoara a tesuturilor (muschi, ligament, tendoane) pentru spori nivelul de sanatate si starea de confort.
Masajul terapeutic este de cele mai multe ori folosit pentru indepartarea durerilor, reducerea stresului sau imbunatatirea performantelor atletice. Indiferent de motivul pentru care apelezi la acest tip de terapie scopul este acelasi: imbunatatirea sanatatii.
Care sunt cele mai comune tipuri de masaje?
Terapeutii investesc din ce in ce mai mult in gasirea diverselor tipuri de masaj pentru a imbunatati starea de bine a pacientilor.
Cererea cea mai mare de pe piata apartine masajului tailandez, masaj terapeutic asiatic care imbina streching-ul cu tehnicile traditionale yoghine si metodele de presiune asupra anumitor zone ale corpului.
Al doilea cel mai comun tip de masaj terapeutic ar fi reflexoterapia, metoda prin care se realizeaza cresterea aferentelor senzitivo-senzoriale catre maduva, prin intermediul unor manevre mecanice.
Sa nu uitam de terapia craniosacrala, metoda foarte blanda de evaluare si imbunatatire a functionarii sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral, compus din membranele meningeale, structurile care controleaza presiunea intracraniana si lichidul cefalorahidian care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii, ceea ce duce la imbunatatirea sistemului nervos central.
In ce cazuri este recomandat masajul terapeutic?
- Afectiuni ale coloanei: cifoza, scolioza, lordoza, lombalgia, hernia de disc, discopatia, lombosciatica;
- Intinderi, contracturi, inflamatii articulare si musculare;
- Diverse dureri (de spate, de maini si picioare, de la nivelul articulatiei soldului);
- Afectiuni reumatismale: spondiloza, gonartroza, coxartroza;
- Tulburari ale circulatiei sangvine la nivelul mainilor si picioarelor.
Contraindicatii:
Masajul terapeutic nu este recomandat pacientilor care sufera de afectiuni vasculare severe (flebite, arterite), inflamatii acute ale aparatului locomotor, precum si anumite tulburari cardiovasculare sau afectiuni dermatologice.