0729.291.400
B-dul Tomis nr.283 (Tomis 3), Constanta

Cum te poate ajuta kinetoterapia manuala sa dormi mai bine

Un somn odihnitor este cel mai bun medicament, dar ce se intampla daca durerea face dificila aceasta practica de auto-recuperare?

Somnul este ceva ce avem cu totii nevoie, iar calitatea somnului are un impact enorm asupra vietii noastre de zi cu zi. Cand suntem bine odihniti, suntem mai productivi, mai placuti, și, in general, mai bine pregatiti provocarilor zilnice.

In jur de 30-50% din populatia globului sufera sau va suferi de insomnie la un moment dat.

 

Kinetoterapia ajuta in tratarea afectiunilor medicale legate de somn

In 2014 Fern Toop a explicat modul in care somnul poate duce la o stare de spirit imbunatatita, la o capacitate de concentrare marita, la reducerea durerii, si o calitate a vietii crescuta. Dar ce se intampla atunci cand durerea fizica influenteaza calitatea somnului? Aceasta este adesea o realitate pentru persoanele care sufera de sindromul de apnee obstructiva in somn si/sau dureri de spate.

Sindromul de apnee obstructiva in somn

In timpul somnului unele persoane pot simti un colaps al cailor respiratorii cauzand reducerea acesteia de la ritmul normal. Desi exista mai multe tipuri de tratament pentru o astfel de afectiune, o solutie pe termen lung ar fi kinetoterapia manuala.

Durerile de spate

Potrivit unui studiu publicat in BMC Tulburari musculo-scheletice, durerile de spate sunt de asemenea un simptom al tulburarilor de somn. De fapt exista o crestere de 55% in raporturile inregistrate a persoanelor care sufera de aceste tulburari. Acest studiu sustine ca "Literatura de specialitate care analizeaza durerea arata ca lipsa de somn sau calitate slaba a somnului scade pragul de durere si capacitatea mentala de a gestiona durerea, astfel s-a emis ipoteza ca un mai bun control al durerii in timpul zilei poate duce la o imbunatatire a calitatii somnului."  Concluzia acestui studiu este ca o corectare prin kinetoterapie a durerilor de spate poate imbunatati calitatea somnului.

 

Educatia kinetoterapeutica pentru un somn linistitor

Cei care sufera de insomnie sau care nu se odihnesc corespunzator nu iau aproape niciodata in considerare o posibila abordare kinetoterapeutica.

Kinetoterapeutii analizeaza intregul corp in scopul de a determina de ce pacientii nu reusesc sa se odihneasca corespunzator. Dupa incercarea de a determina daca exista factori externi responsabili, cum ar fi stresul, acestia vor examina fizic pacientul  pentru a se asigura ca postura lor nu impiedica odihna.

Exercitiile ajuta foarte mult calitatea somnului, iar kinetoterapeutul te va ajuta sa dezvolti un astfel de program special pentru tine, reducand la minim tensiunea corpului si micsorand riscul de leziuni.

In anumite cazuri o educatie privind pozitia somnului este necesara pentru ameliorarea durerilor.

In 2005 Societatea kinetoteraputilor din Marea Britanie publica “Ghidul kinetoterapeutic al unui somn odihnitor” in care explica cum diverse pozitie de somn afecteaza calitatea acestuia si cum iti poti mentine curbele naturale ale structurii coloanei vertebrale pentru a minimiza tensiunile.

De exemplu, somnul pe burta nu este benefic coloanei vertebrale, dar cu ajutorul unui masaj terapeutic poti optimiza pozitia favorita de somn fara sa afectezi coloana.

Indiferent de cum prefer sa dormi un kinetoterapeut te poate indruma in optimizarea pozitionarii corpului astfel incat sa te trezesti odihnit si fara dureri.

Daca suferi de o tulburare de somn apeleaza la un kinetoterapeut si explica-i cu exactitate care sunt afectiunile de care suferi. Impreuna vezi gasi o solutie pentru o stare generala buna, atat ziua cat si noaptea, in timpul somnului.

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

No Comments Yet.

Leave a comment