Ce reprezinta amorțirea degetelor?
Amorțirea degetelor și / sau a mâinilor apare în mod obișnuit din cauza unor afectiuni care afectează nervii și / sau a vasele de sânge care alimentează mâna. Amorțirea degetelor sau mâinilor este adesea asociata cu furnicături.
Amorțeala degetelor mainii poate varia de la un simptom enervant care apare uneori, la ceva care afecteaza capacitatea de a efectua sarcinile zilnice. Oricare ar fi simptomele, tratamentele non-invazive sunt adesea cea mai potrivita solutie.
Care sunt cauzele care duc la amorțirea degetelor?
Nervii din corpul tau sunt responsabili pentru transmiterea mesajelor către și de la creier. În cazul în care nervii sunt comprimati sau deteriorate amorțeala poate aparea. Exemple de afectiuni cunoscute care provoaca amorțirea degetelor:
- Hernie de disc cervicala
In cazul herniei de disc cervicale apare amortirea la degete diferite in functie de care vertebra cervicala are protuzie discala sau chiar hernie de disc
- Sindromul de tunel carpian
Acest sindrom produce simptome caracteristice datorită prinderii nervului median în timpul ieșirii din tunel (la nivelul articulației încheietura mâinii). Activitatea fizică necorespunzatoare, mișcarea fizică repetitive a mâinii sau diverse activitati la nivelul încheieturii (dactilografi sau persoane care lucrează pe calculator pentru multe ore) poate produce sindromul de tunel carpian. În plus, condițiile cum ar fi tulburările hormonale sau sarcina pot duce, de asemenea, la sindromul de tunel carpian.
- Neuropatia periferica
Neuropatia periferică sugerează afecțiuni acute sau cronice ale nervilor ca urmare a unor procese inflamatorii sau autoimune in curs de desfasurare, care pot duce la amorțeală și modificari senzoriale sau motorii de-a lungul zonei suplimentate de nervii afectati. Neuropatia periferică poate fi cauzată de diabet de lungă durată și insuficient controlat, scleroza multiplă, alcoolism cronic, deficit de anumiti micronutrienti, cum ar fi vitamina B12, acid folic si toxicitatea unor metale grele precum mercurul.
- Spondiloza cervicala
Din cauza afecțiunilor osoase degenerative (ca urmare a vârstei avansate, postura incorectă, anumite afecțiuni medicale sau hormonale, cum ar fi diabetul, osteoporoza, osteopenia, tumorile osoase), vertebra cervicală este supusa uzurii excesive si modificărilor care afectează permeabilitatea conductelor care permit trecerea nervilor cervicali. Imobilizare nervilor cervicali poate duce, de asemenea, la o mobilitate limitată a membrelor superioare, rigiditate si durere in plus fata de amorțeli ale degetelor.
- Circulatie sanguina slabita
Pot exista mai multe cauze ale circulatiei sanguine slabe care pot sau nu include unitatea de pompare centrala, inima. În timpul blocajului total sau insuficient al alimentarii cu sange pentru deget, amorțeala și rigiditatea în degete poate aparea. In cazurile severe de aritmii, inima nu poate fi capabila sa pompeze suficient sange pentru organism, iar acest lucru poate afecta fluxul sanguin la nivelul organelor vitale, (creierul, inima și alte organe) ducand la leziuni ischemice si moartea tesutului.
- Accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral este consecința încetării bruște a alimentării cu sânge la o parte a creierului care controlează activitatea motorie a mâinilor. În cazul în care modificările ischemice sunt ușoare, furnicăturile sau amorțelile sunt simptomele primare. În cazul în care nu are loc nicio intervenție, pierderea completă a mobilității poate rezulta.
- Deficiente de minerale sau vitamine
Deficienta de anumite vitamine și minerale poate duce, de asemenea, la amorțeala degetelor prin afectarea contractilității mușchilor. Acestea includ niveluri scăzute de calciu (tetanie hipocalcemica), deficit de magneziu și zinc sau deficit de vitamina B12. Alte afecțiuni includ administrari incorecte de vitamina D în stabilizarea insuficienței renale cronice.
- Neuropatia diabetica
Nivelurile slab controlate de zahar in sange afectează permeabilitatea nervilor prin acumularea de lichid ca rezultat al gradientului osmotic. Alte caracteristici ale neuropatiei diabetice includ senzații modificate, sete excesivă, urinare și senzație de oboseală.
- Alte afectiuni
Alte afectiuni care duc la amortirea degetelor pot fi: expunerea la radiații, anumite substanțe chimice și metale grele, defecte circulatorii si antecedente cronice ale fumatului.
Cum ne poate ajuta kinetoterapia manuala in lupta cu degetele amorțite?
Kinetoterapia manuala detensioneaza contracturile musculare care sustin vertebrele coloanei si, de asemenea, elimina acidul lactic din tendoane astfel creandu-se o felixibilitate mai mare in articulatie.
In functie de afectiunea care a dus la amortirea degetelor kinetoterapeutul poate scadea nivelul acelor pe care le simti in mana/degete. În leziunile de compresie nervoase accentul principal este de a reduce presiunea cauzată de problema comprimarea acestuia. De exemplu, în sindromul de tunel carpian, terapia fizica poate lucra pe alunecarea tendonului de la încheietura mâinii pentru a ajuta la reducerea cantității de compresie pe nervul median.
Pentru că sindroamele de compresie pot fi cauzate de leziuni și probleme posturale, kinetoterapeutii te vor ajuta în managementul postural pentru a reduce inflamația și utilizarea excesiva a mușchilor care cauzează tendoanele sa se mareasca si determina compresia pe nervi. De exemplu, în tunel carpian kinetoterapeutul va educa pacientul cu privire la plasarea încheietura mâinii corespunzătoare în timpul activităților de zi cu zi și activităților conexe.
În cazul în care nervii sunt comprimati în coloana vertebrală cervicală, de tracțiune, întinderea vertebrelor de la gât, se lucreaza manual de terapeuți pentru a reduce presiunea plasată asupra nervilor. Dacă există umflături semnificative terapia manuală va ajuta cu circulația fluidelor în scopul de a reduce umflarea din zona respectiva pentru a oferi ajutor nervilor și altor structuri comprimate. Terapia fizica poate lucra la restabilirea unei posturi mai normală și poate oferi programe de educație de fitness în scopul de a imbunatati sanatatea cardiovasculara si circulatia sangelui in tot corpul.
Cel mai important lucru de remarcat este ca aceste furnicaturi/ intepaturi prevestesc afectiuni mai grave cum ar fi pierderea mobilitatii din mâini și brațe. Este imperios necesar sa ceri ajutor specializat din timp pentru a nu-ti pierde mobilitatea.
Cum putem preveni amorțirea degetelor?
Multe dintre cauzele asociate cu amorțirea degetelor sunt datorate leziunilor abusive, atunci când o persoană se angajează în mișcări și activități care pot irita sau deteriora nervii și cauzează amorțeală repetitiva.
Moduri de a evita leziunile de miscare repetitive includ:
- practicarea unei posture corecte in folosirea diferitelor scule, tastaturii sau alte instrumente,
- pauza la fiecare 60 de minute in timpul activitatilor,
- intinderea muschilor pentru a reduce tensiunile.
5 Responses