TRAUMATISMUL CERVICAL

O “LOVITURĂ DE BICI” IMAGINARĂ

Efectele unui traumatism cervical se explică de cele mai multe ori rapid cu condiția ca victima să nu-i exagereze consecințele, în imaginația sa.
Unul dintre diagnosticele cele mai frecvente în urma unui accident de mașină este traumatismul cervical sau lovitura de bici. Acest termen expresiv (medicii vorbesc despre o distorsiune a cervicalelor) nu desemnează o patologie definită în mod clar, ci se referă mai ales la cauza sa. După sensul coliziunii, șocul propulsează brusc capul în spate, apoi în față, sau invers.
Aceste mișcări violente se pot produce și atunci când circulăm cu motocicleta sau cu scooter-ul și dacă practicăm sporturi ca boxul sau karate. În cazurile cele mai grave, ele exercită o presiune asupra articulațiilor, vertebrelor și discurilor intervertebrale din zona cervicală.
Dar, de cele mai multe ori, ele doar întind mușchii și tensionează ligamentele. Se produc rupturi minuscule la care organismul reacționează, la câteva ore după șoc, printr-o inflamare: el repară astfel leziunile. Acest mecanism se traduce printr-o rigiditate a cefei si dureri care sunt similare cu lumbago.

În 5 până la 10% din traumatismele cervicale pot surveni complicații neurologice ca deteriorarea nervilor sau, foarte rar, comprimarea măduvei spinării. Totuși, majoritatea persoanelor care sunt victime ale unei astfel de complicații nu prezintă răni nici în momentul unui examen radiologic.
În unele cazuri, durerile nu scad însă după câteva zile, ba chiar după câteva săptămâni. Dimpotrivă, ele devin cronice, cu simptome suplimentare cum ar fi sentimentul de sfârșeală, tulburări ale somnului și epuizare pronunțată.

Această patologie este totuși foarte controversată deoarece mulți experți cred că ea este de ordin psihologic. Unele studii arată că instalarea durerilor cronice pare legată direct de faptul că victima le consideră ca fiind adevărate “catastrofe” și , prin urmare, exagerează consecințele.
Nu este de neglijat faptul că aceste tulburări persistente par mai ales să survină mult mai des în țările în care accidentații afectați de un traumatism cervical pot cere despăgubiri de la asigurari.
Pentru a trata lovitura de bici, medicii prescriu analgezice pentru ca pacientul să poată să-și reia rapid activitățile cotidiene.

După unele studii, ședințele imediate de kinetoterapie nu se dovedesc utile decât în câteva cazuri particulare dar kinetoterapia manuala este indicata pentru ca se poate lucra usor manual pe fascie si muschi pentru a detensiona si pastra elasticitatea.

In cazul imobilizarii printr-o bretea, odinioară prezentă sistematic, ar trebui să fie făcută timp de doar câteva zile, în caz contrar, ea cauzează mai mult rău decât bine deoarece duce la adoptarea unei posturi de menținere care slăbește musculatura gâtului.
Traumatismul cervical

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

No Comments Yet.

Leave a comment

Doresc programare
Programari prin WhatsApp
Programare
Buna ziua,
Doriti o programare?