Durerea soldului cauzata de Necroza Capului Femural

Oasele sunt tesuturi vii si la fel ca toate tesuturile vii se bazeaza pe vasele sanguine pentru a aduce sange si a le mentine in viata. In cazul in care un singur vas de sange este deteriorat acesta nu poate cauza probleme deoarece exista o aprovizionare cu sange de rezerva care vine dintr-o alta directie. Anumite articulatii ale corpului au doar cateva vase de sange iar una dintre acestea este soldul.

In acest articol vom descrie ceea ce se intampla atunci cand aceasta alimentare cu sange este deteriorata si duce la aparitia necrozei capului femural (NCF) numita si osteonecroza (moartea osoasa).

 

Cauzele aparitiei necrozei capului femural

Exista multe cauze care pot duce la aparitia necrozei capului femural, de fapt orice lucru care  afecteaza alimentarea cu sange din acea zona.

Leziunile soldului pot deteriora vasele de sange, la fel si fracturile colului femoral. O dislocare a soldului poate rupe vasele de sange. De obicei este nevoie de mai multe luni pentru ca NCF sa apara si poate deveni o problema care sa dureze ani de zile.

Anumite medicamente pot cauza aceasta afectiune, de exemplu pastilele care contin cortizon, la pacientii care trebuie sa le consume zilnic. Injectiile locale cu cortizon pentru a trata artrita sau bursita nu au dus inca la aparitia NCF.

Exista o legatura clara intre necroza capului femural si stilul de viata al pacientului. Fumatul cauzeaza contractia vaselor de sange limitand astfel cantitatea fluxului sanguin intr-o zona, cum ar fi soldul unde aprovizionarea cu sange este deja limitata. Scafandrii si minerii care lucreaza la presiuni atmosferice special prezinta de asemenea un risc de deteriorare a vaselor de sange.

 

Simptomele necrozei vasculare a soldului

Primul simptom al NCF este durerea cand o greutate apasa pe sold. Aceasta poate fi simtita in zona abdomenului, zona fesierilor si in jos pe partea din fata a coapsei. Pe masura ce afectiunea progreseaza, simptomele includ dezvoltarea unui schiopatat in timpul mersul pe jos si rigiditate in articulatia soldului. In cele din urma, durerea va fi prezenta si in repaus si poate chiar interfera cu somnul.

 

Diagnosticul necrozei vasculare

Diagnosticul incepe la un cabinet de Kinetoterapie Manuala cu o istorie completa a afectiunilor si un examen fizic. Terapeutul va cere detalii concrete despre locul durerilor, cand au inceput acestea si ce anume faceai cand au inceput, de asemenea poate fi nevoie si de radiografii.

 

Tratamentul necrozei vasculare a soldului

Odata ce NCF si-a facut aparitia optiunile de tratament sunt determinate de cat de departe a ajuns afectiunea si care sunt simptomele ei. Alti factori importanti pot fi: varsta, nivelul de activitate, starea generala de sanatate, inclusiv orice probleme specifice prezente. De exemplu, pacientii cu probleme de sanatate grave sau cu o durata de viata limitata ar putea fi tratati nonoperatoriu.

Daca NCF este depistata din timp, tratamentul non-chirurgical prin kinetoterapie manuala poate fi cea mai buna optiune.

In ceea ce priveste medicatia, anti-inflamatoarele sunt adesea folosite pentru a usura durerea. In unele cazuri chirurgii prescriu modalitati de tratament biofizice cum ar fi stimularea electrica sau terapia cu unda de soc intr-o incercare de a vindeca osul. Uneori aceste masuri pot ajuta la intarzierea necesitatatii unei interventii chirurgicale, dar rareori o pot inlatura.

 

Reabilitarea non-chirurgicala

Kinetoterapia manuala poate fi foarte eficienta in tratarea necrozei vasculare a soldului daca este depistata din timp. Aceasta poate ajuta la usurarea durerea si poate preveni deteriorarea. Depistarea precoce si tratamentul cu terapie fizica este cheia pentru reabilitarea non-chirurgicala a NCF.

In timpul primei vizite la cabinetul de Kinetoterapie Manuala terapeutul va lua unele masuratori de baza in ceea ce priveste nivelul de durere, mobilitatea soldului si capacitatea de a face anumite activitati. Primele cateva sedinte de tratamente se vor concentra pe reducerea durerii sau inflamatiei. Gheata este o modalitate foarte utila pentru a reduce durerea, cu toate acestea, multi pacienti prefera caldura pentru a ameliorarea durerea in cazul articulatiei soldului profund. Masajul terapeutic, in special pentru muschii fesieri, spate si muschii soldului pot fi de mare ajutor.

Inlaturarea presiunii care se acumuleaza in sold poate fi foarte eficienta pentru vindecarea osului si gestionarea durerii. Kinetoterapeutul va poate invata cum sa gestionati durerea de pe un picior pe altul prin folosirea scarilor sau mersului prin parc. Aceasta afectiune poate avea un efect negativ asupra muschilor, articulatiilor si poate provoca probleme compensatorii in alta parte a corpului, cum ar fi la glezna, umeri sau spate, de aceea este foarte importanta kinetoterapia manuala in procesul de recuperare.

Cu totii facem mii de pasi in fiecare zi, de aceea este imperativ ca fiecare pas pe care il faci cand suferi de NCF sa fie corespunzator, fara a pune presiune excesiva asupra soldului. Daca nu reusiti sa eliminate schiopatatul kinetoterapeutul poate sugera folosirea unui ajutor la mers, o carja sau un baston.

In plus fata de ameliorarea durerii obiectivele principale ale tratamentului prin kinetoterapie manuala sunt evitarea miscarilor fortate pentru a mentine soldul si muschii in legatura, evitarea un prejudiciu, precum si pastrarea activitatilor functionale normale.

Orice disconfort ar trebui luat in seama deoarece inseamna ca o presiune prea mare este pusa pe osul care este in proces de vindecare.

Daca este necesar, iar vindecarea va permite, kinetoterapeutul poate mobiliza articulatia soldului. Aceasta tehnica incurajeaza soldul sa se deplaseze treptat pana ajunge in pozitia normala de miscare. Mobilizarea soldului poate fi combinata cu intinderea asistata de orice muschi strans in jurul articulatiei.

In continuare kinetoterapeutul iti poate prescrie o serie de exercitii pe care le poti face in confortul casei tale. Mentinerea miscarii zilnice este esentiala in evitarea uzurii suplimentare. Daca articulatia nu este corespunzatoare nutritia poate fi una din cauze si poate duce la osteoartrita precoce. Miscarea articulatiei este foarte importanta prin aportul de sange proaspat la zonele care necesita vindecare.

Exercitiile care implica intregul membrul inferior, cum ar fi genuflexiunile pe ambele picioare in acelasi timp sau doar pe un picior, pot fi prescrise. Exercitiile care lucreaza muschii si care ajuta cu activitatile zilnice, cum ar fi mersul pe jos si urcatul scarilor, sunt o parte importanta in recuperare.

Anumite exercitii pot include utilizarea de greutati pentru a oferi o anumita rezistenta suplimentara soldului si extremitatii inferioare. Kinetoterapeutul poate sugera sa faci exercitii in piscina. Proprietatile hidrostatice ale apei impreuna cu caldura acesteia pot ajuta foarte mult in furnizarea confortului articulatiei soldului si de multe ori permite exercitarea miscarii cu mai putin disconfort.

Ca urmare a oricarei leziuni la receptorii din articulatii si ligamentele care ajuta cu echilibru si propriocepție functiile locomotorii se declina si nu vor functiona la fel de eficient agravand prejudiciul creat.

Pe masura ce miscarea, puterea si proprioceptia se imbunatatesc kinetoterapeutul iti va prescrie exercitii care vor stimula activitatile specifice de zi cu zi pana la abilitarea completa.

Nu uita ca sedintele de kinetoterapie manuala trebuie combinate cu exercitiile prescrise de terapeut si trebuie respectate cu strictete.

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

2 Responses

  1. Buna ziua ! Prietena mea suferă de aceasta afectiuna, a fost operata când era mică de luxatie congenitala de sold , iar cu 3 ani în urmă au început să apară noste durere , după un control doctorul a constat ca suferă de aceasta boala (necroza de cap femural) si i-a spus ca momentan nu poate sa îi facă nimic , dar în viitor va fi nevoie de operație , o perioada nu a avut probleme deloc sa o doară sau ceva, iar acum durerile sunt din ce în ce mai frecvente si mai apăsătoare , credeti ca în această situație mai poate fi vorba de un tratament non-chirurgical?
  2. REZULTAT: IRM BAZIN OSOS CU K I.V Reducere bilaterala a dimensiunilor spatiului articular coxofemural Anomalie de forma si semnal osos la nivelul capului femural drept cu o arie de osteonecroza cu tendinta la formare unui sechestru osos in portiunea superioara a capului femural fara infundare 18mm T/7,3mm C-C/32,5mm AP cu lizereu gadolinofil la care se asociaza o zona geodica cu continut fluidic neomogen si priza de contrast inelara in cap spre bordul superior al colului femural 12,2 /10,7/15mm (ap/t/c-c)cu edem osos gadolinofil inconjurator pana la baza ambelor trohantere fara tendinta expansiva periosoasa ;fina lama lichidiana intra-articulara cu reactie gadolinofila a sinovialei capsulare. Acetabului drept fara leziuni focale. Capul femural si acetabulul stg au forma normala , capul femural fiind bine acoperit de marginile acetabulare.Suprafetele articulare sunt netede si congruente, corticala subiacenta prezentand grosime normala.Nu se constata modificari de semnal subcondrale. Grosime normala a spatiului articular sacro-iliac bilateral cu suprafete articulare netede ,congruente. Corticala prezinta grosime si semnal normal,asemenea cartilajul de pe ambele versanta articulare. Plaje lipomatoase neregulate in 1/2 caudala a ambelor aripi sacrate. Maduva osoasa prezinta semnal cu intensitate normala la nivelul simfizei pubiene. Muschii din campul de examinare nu prezinta anomalii decelabile CONCLUZII Leziuni la nivelul capului femural drept sugerand o necroza bifocala Reducere bilaterala a spatiului articular coxofemural fara leziuni de acetabul in ambele articulatii.

Leave a comment

Doresc programare
Programari prin WhatsApp
Programare
Buna ziua,
Doriti o programare?