Fasceita plantara – Durerea cronica a talpii

Fasceita plantara este o inflamatie a benzii de tesut ce uneste calcaiul cu degetele si formeaza arcul piciorului care ajunge de la calcai la degetele de la picioare, sprijinind muschii si bolta piciorului. Cand aceasta este prea intinsa pot aparea mici brobonele de sudoare ce cauzeaza inflamatie si durere. Acest tip de durere s-a atribuit mult timp cresterilor osoase numite pinteni. Acum se crede ca acestia sunt mai degraba rezultatul afectiunii fasceitei plantare decat o cauza.

Cazurile mai severe de fasceita plantara pot duce la rupturi de ligament. Cand te plimbi sau alergi, aterizarea pe calcai si ridicarea pe degetele de la picioare insotita de trecerea greutatii de pe un picior pe celalalt provoaca fasceita plantara sa iti sustina toata greutatea. O astfel de forta repetitiva poate deplasa fasceita plantara de la locul ei.

 

Cauzele Fasciei Plantare

Exista o serie de factori care contribuie la aparitia acestei afectiuni. De exemplu, femeile sunt mai predispuse decat barbatii. De asemenea aceasta poate aparea pe masura ce imbatranesti sau daca :

- esti supraponderal

- incepi un nou exercitiu si cresti intensitatea antrenamentului brusc

- stai in picioare multe ore in fiecare zi

- porti tocuri des si treci brusc la pantofi cu talpa joasa

- porti pantofi uzati cu talpa joasa

- ai picioare plate sau un arc neobisnuit de mare

- ai picioarele de marime inegala sau un mers mai neobisnuit

- ai tendonul lui Ahile strans sau ingust

 

Terapia Fasciei Plantare

Intinderile (streching) si exercitiile de intarire sau aparatele specializate iti pot oferi ameliorarea simptomatologiei.

Un kinetoterapeut te poate instrui intr-o serie de exercitii pentru a intinde fascia plantara si tendonul lui Ahile si pentru a intari musculatura picioarelor stabilizand glezna si calcaiul.

Masajul profund al tesutului este o tehnica care se concentreaza asupra tesuturilor musculare profunde prin aplicarea de presiune asupra fasciei, a calcaiului lui Ahile si a muschilor. Presiunea poate fi aplicata asupra tendoanelor sau asupra fibrelor musculare. Acest tip de masaj poate ajuta la eliberarea tensiunii musculare, ruperea tesutului cicatricial si la eliminarea acestuia. Masajul profund al tesutului se concentreaza pe domenii specifice, ceea ce duce la durere, inainte si dupa masaj, dar rezultatele sunt definitive si pot fi simtite in termen de doar cateva zile.

Aceasta tehnica de masaj kinetoterapeutic slabeste tesuturile musculare, elimina toxinele musculare si asigura buna circulatie a sangelui si a oxigenului. In urma tratamentului este recomandat sa consumi foarte multa apa pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Masajul profund al tesutului nu este recomandat in cazul ranilor deschise pe fasciita plantara sau in zonele apropiate. De asemenea, trebuie evitat in cazul in care a avut loc o interventie chirurgicala in acea zona si in cazul in care suferi de osteoporoza. De asemenea, persoanele care au antecedente de cheaguri de sange nu ar trebui sa fie supuse tratamentului de masaj profund deoarece aceste cheaguri de sange pot fi deplasate si pot ajunge la zonele in care acestea pot provoca probleme mai mari.

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

No Comments Yet.

Leave a comment

Doresc programare
Programari prin WhatsApp
Programare
Buna ziua,
Doriti o programare?