Cauza ametelilor si tratamentul prin kinetoterapie manuala

Coloana vertebrala superioara se afla acolo unde sunt situati cei mai multi proprioceptori care controleaza orientarea corpului si echilibrul. In combinatie cu ochii si organele de echilibru, acestia permit organismului sa mentină o pozitie stabila.

In cazul in care echilibrul este afectat, perceptia pacientului asupra miscarii sau a mediului inconjurator devine inadecvata.

Mecanismul responsabil de echilibru este extrem de dinamic, astfel, mai multi stimuli si bucati de informatii sunt colectate si prelucrate simultan in scopul generarii impulsurilor corespunzatoare si trimiterii la muschii pentru a mentine corpul echilibrat. Aceste impulsuri se combina apoi cu cele care controleaza miscarile voluntare.

Stabilitatea si balansul sunt rezultatul unei echilibrari precise. Daca aceasta nu este sincronizata si coordonata corespunzator pot aparea probleme de balans, ameteli si lesin.

Pentru a intelege acest fenomen ne vom folosi de exemplul GPS-ului: Pozitia sistemului de navigatie este determinata prin calcularea distantelor de separare a cel putin trei sateliti. Cand GPS-ul receptioneaza semnale de la mai multi sateliti in acelasi timp, traseul este calculat si afisat cu precizie, dar cand acesta se pierde navigarea devine incerta, pana cand se pierde complet. In organismal uman, aceasta situatie este echivalenta cu lesinul.

 

Kinetoterapia si ametelile

Asa cum am explicat deja, functionarea sistemului de echilibru este extrem de dinamica și complexa, si o cantitate foarte mare de informatii trebuie sa fie prelucrata simultan. Daca semnalele si informatiile necesare ajung la creier, fie prea tarziu sau deloc, procesele sunt considerate ca fiind false, deoarece factorii necesari pentru calcul fie lipsesc, fie sunt gresite.

Vertebra Atlas joaca un rol foarte important atunci cand deviaza de la pozitia sa initiala si dezvolta tulburari de echilibru.

Alinierea gresita a vertebrei Atlas poate exercita o presiune asupra nervilor si vaselor de sange care trec prin zona din jurul primei vertebre. In plus fata de compresia vasculara, persoanele care sufera de ameteala sau dezechilibru prezinta o tensiune extrema a gatului si in muschii umerilor.

Aceste tensiuni musculare sunt de obicei consecinte ale alinierii incorecte a vertebrei Atlas, dar ar putea fi declansate si de anxietate sau stres.

 

Deci, ce se intampla de fapt cu cei 80% din senzorii de echilibru (proprioceptori), care sunt situati tocmai in aceasta zona contractata?

In cele mai multe cazuri ametelile dispar dupa prima corectare a primei vertebre cervicale, prima vizita la kinetoterapeut, dar exista cazuri in care aceste afectiuni dispar in timp si este nevoie si de implicarea pacientului.

In cazul in care nu exista cauze organice pentru ameteli sau pierderea echilibrului, realinierea Atlas este cea mai eficienta metoda de tratament alternativ.

Trimite acest articol prietenilor tăi, direct prin WhatsApp

No Comments Yet.

Leave a comment

Doresc programare
Programari prin WhatsApp
Programare
Buna ziua,
Doriti o programare?